DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Spiral makinesi yangın çıkardı: Geçitköy’de 2 tutuklama Kaplıca’da boğulma tehlikesi geçiren 4 kişi tedavi altında Üstel: "TMK’nın işlevsiz hale getirilmesine yönelik girişimlere sessiz kalmayacağız" Türkiye, Çin'i yenerek finale yükseldi Bülent Bebek: “Hedefim Beyarmudu'nun ortak adayı olmak” Fransa ve İspanya'da orman yangınlarında 220 binden fazla kişiye tahliye Suriye’de otobüs kazası: 35 ölü, 30 yaralı DSÖ: "Avrupa'da orman yangınları dört yılda yüzde 57 arttı" Ebola’ya karşı ilk deneysel aşı insanda denendi EL-SEN: “Lokman Hacıhasanoğlu'nun ölümü, münferit bir kaza olarak değerlendirilemez” Taşpınar şehitleri törenle anıldı İtalya Savunma Bakanı, görevden alınan Ukraynalı mevkidaşı Fedorov'a danışmanlık teklif etti İran: "ABD hedeflerine yönelik saldırılar devam edecek" Yeni Partide Merkez Yönetim Kurulu belirlendi KTGB: “BRTK Değişiklik Yasası şeffaf, hukuka uygun ve adil biçimde uygulanmalı” Beş ilçede asayiş ve trafik denetimleri yapıldı Hindistan Eğitim Bakanı, tıp fakültesine giriş sınavına ilişkin protestoların ardından istifa etti İskele’de iş kazası: Dengesini kaybedip üç metre derinlikteki su deposu içerisine düşen işçi yaralandı Nergisli’de voleybol turnuvası ve çocuk şenliği düzenlenecek Özbilgehan: “Hiçbir emekçi, ekmeğini kazanmak için gittiği işten evine dönememe riskiyle karşı karşıya kalmamalıdır” Spiral makinesi yangın çıkardı: Geçitköy’de 2 tutuklama Kaplıca’da boğulma tehlikesi geçiren 4 kişi tedavi altında Üstel: "TMK’nın işlevsiz hale getirilmesine yönelik girişimlere sessiz kalmayacağız" Türkiye, Çin'i yenerek finale yükseldi Bülent Bebek: “Hedefim Beyarmudu'nun ortak adayı olmak” Fransa ve İspanya'da orman yangınlarında 220 binden fazla kişiye tahliye Suriye’de otobüs kazası: 35 ölü, 30 yaralı DSÖ: "Avrupa'da orman yangınları dört yılda yüzde 57 arttı" Ebola’ya karşı ilk deneysel aşı insanda denendi EL-SEN: “Lokman Hacıhasanoğlu'nun ölümü, münferit bir kaza olarak değerlendirilemez” Taşpınar şehitleri törenle anıldı İtalya Savunma Bakanı, görevden alınan Ukraynalı mevkidaşı Fedorov'a danışmanlık teklif etti İran: "ABD hedeflerine yönelik saldırılar devam edecek" Yeni Partide Merkez Yönetim Kurulu belirlendi KTGB: “BRTK Değişiklik Yasası şeffaf, hukuka uygun ve adil biçimde uygulanmalı” Beş ilçede asayiş ve trafik denetimleri yapıldı Hindistan Eğitim Bakanı, tıp fakültesine giriş sınavına ilişkin protestoların ardından istifa etti İskele’de iş kazası: Dengesini kaybedip üç metre derinlikteki su deposu içerisine düşen işçi yaralandı Nergisli’de voleybol turnuvası ve çocuk şenliği düzenlenecek Özbilgehan: “Hiçbir emekçi, ekmeğini kazanmak için gittiği işten evine dönememe riskiyle karşı karşıya kalmamalıdır”
Dolar
Euro
Sterlin

AA’ya konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha’dan Türkiye’nin barış girişimlerindeki rolüne övgü

Paylaş
Facebook X LinkedIn
AA’ya konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha’dan Türkiye’nin barış girişimlerindeki rolüne övgü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, “Barış girişimleri bağlamında Türkiye ve şahsen Sayın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın rolü çok kıymetli, buna çok değer veriyoruz ve devam etmesini umuyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olarak yer aldığı, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu’na (ADF) katılan Sybiha, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sybiha, Türkiye ile Ukrayna arasında işbirliklerin geliştirilmesi yönünde ciddi potansiyel bulunduğunu belirterek “Geliştirmemiz ve çalışmamız gereken birçok fırsat olduğunu düşünüyorum. Havadan karaya her yerde Ukrayna-Türkiye ilişkileri yoğun bir şekilde devam ediyor.” diye konuştu.

Ankara ile Kiev arasındaki özellikle güvenlik alanında gelişen işbirliğine dikkati çeken Sybiha, halklar ve iş dünyaları arası iletişim ile güvenlik alanındaki işbirliğinin iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdığını kaydetti.

Sybiha, “Her zaman da vurgu yaptığımız gibi Türkiye-Ukrayna ilişkileri bir kazan-kazan ilişkisidir.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın, savaş sonunda “adil, sürdürülebilir, kapsayıcı ve kalıcı barışı” hedeflediğini söyleyen Sybiha, bu hedeflerine ulaşmak için Türkiye gibi partnerlerin desteğini beklediklerinin altını çizdi.

Sybiha, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde oynadığı rolün önemine değinerek Türkiye’nin destekleri ve çabalarıyla işletilen Karadeniz Tahıl Girişimi ile süregelen gıda ihracatının Ukrayna ekonomisine ciddi katkılar sunduğunu vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı kapsamında yürütülen barış müzakerelerinde, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolüne özel önem atfeden Sybiha, “Barış girişimleri bağlamında Türkiye ve şahsen Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolü çok kıymetli, buna çok değer veriyoruz ve devam etmesini umuyoruz.” diye konuştu.

Sybiha, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de yakın temas halinde olduklarını belirterek birbirlerini bölgedeki son gelişmeler konusunda bilgilendirdiklerini, Karadeniz’de istikrarın sağlanması ve seyrüsefer serbestliğinin oluşması için atılacak adımları da görüştüklerini ifade etti.

– Savaşın Ukrayna ekonomisine yansıması

Bakan Sybiha, savaşın başlangıcından bu yana Rusya’nın “işgal ettiği toprakların” yarısının geri alındığını, ancak buna rağmen Ukrayna topraklarının yüzde 20’sinin “işgal altında” bulunduğunu kaydetti.

Savaşın Ukrayna ekonomisi üzerindeki etkisine de değinen Sybiha, savaştaki bir günün Ukrayna’ya maliyetinin yaklaşık 220 milyon doları bulduğunu söyledi.

Dünya Bankası verilerine dayanarak savaş boyunca ülkenin altyapısına verilen zararın 600 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Sybiha, “Ukrayna altyapısına verilen zararın boyutu göz önüne alındığında, gelecekte çok büyük bir yeniden yapılanma ve inşa süreci ile projeler olacağı anlamına geliyor. Bu noktada Türk şirketlerini de Ukrayna’da görmekten mutluluk duyarız.” dedi.

Sybiha, ülkesindeki tüm zorluklara rağmen enflasyonun kontrol altında tutulması, üretim ve ihracatın sürmesi neticesinde ekonomilerinin yüzde 3 ila 5 büyüme gösterdiğini kaydetti.

Savunma sanayisi kapasitesinin savaşla birlikte önemli ölçüde arttığını belirten Sybiha, “Savunma sanayisi üretimimizi savaş zamanı boyunca 6 katına çıkardık.” ifadesini kullandı.

– “(ADF) Geleceğin trendlerinin belirlendiği bir platform”

Antalya Diplomasi Forumu’nun kapsamlı oluşunu takdir eden Sybiha, etkinliğin, yalnızca bir konferans değil, aynı zamanda küresel meselelerin tartışıldığı ve yeni fikirlerin ortaya çıktığı bir platform haline geldiğini vurguladı.

Sybiha, “ADF organizatörlerine hakkını vermek istiyorum. Burası birçok uzmanı dinleyip görüş alabileceğimiz, yeni fikirler edinebileceğimiz, çok önemli görüşmeler yapabileceğimiz ve geleceğin trendlerinin de aslında bir nevi belirlendiği platforma dönüştürülmüş.” diye konuştu.

Ukrayna heyeti olarak forumda son derece verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Sybiha, aralarında yaklaşık 11 Afrika ülkesinin dışişleri bakanının da bulunduğu birçok yetkiliyle ikili temaslar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sybiha, görüşmelerinin hepsinde ana gündemin Rusya-Ukrayna Savaşı ve bunun küresel etkileri olduğunu, Afrikalı muhataplarıyla da özellikle Ukrayna’nın gıda güvenliği için kıtaya sunabileceği desteklerin ele alındığını aktardı.

(AA/RU/TUĞ)

Benzer haberler

Türkiye
Yeni Partide Merkez Yönetim Kurulu belirlendi 2026-07-25 14:45:50 Yeni Parti Genel Başkanı Özel başkanlığındaki heyet, Anıtkabir'i ziyaret etti 2026-07-25 13:31:33 Moody's Türkiye'nin kredi notunu güncellemedi 2026-07-25 10:15:47 Türkiye, Filistin'deki yerleşimci terörünü kınadı 2026-07-25 10:15:39 Yeni Parti'de Yüksek Disiplin Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri belirlendi 2026-07-24 19:01:22 Özgür Özel Yeni Parti Genel Başkanlığına seçildi 2026-07-24 18:30:39