DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Alaminyo şehitleri anıldı… Öztürkler: “Kıbrıs Türk halkı bu toprakların ev sahibidir” Kaplıca-Büyükkonuk ana yolunda kaza… 4’ü aynı aileden 7 kişi yaralandı KKTC’de bulunan AK Parti heyeti, Lefkoşa’daki AK Parti Temsilciliğini ziyaret etti Yeni Azerbaycan Partisi heyetinden AK Parti KKTC Temsilciliğine ziyaret Gazeteci Alican Uludağ gözaltına alındı Alman tren istasyonlarında içki yasaklandı Haklarında onlarca suçlama bulunan Tate kardeşler İngiltere'ye iade için ABD'de mahkemeye çıkarıldı 1 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu’nun saati 19.00 olarak değişti İran saldırıları... Bahreyn'de sirenler çaldı, Kuveyt'te hava savunma sistemleri devrede Çöl sıcaklarının etkili olduğu Yunanistan orman yangınlarıyla mücadele ediyor Özgür Özel CHP grup başkanı olarak TBMM’de son kez konuştu: “Yeni partimizi kuruyoruz" Fidan: “Türkiye, ASEAN’ın Diyalog Ortağı olarak kabul edildi” Cumhurbaşkanlığı’nda ambalaj atıklarıyla ilgili toplantı Üstel: “Güvenliğimiz Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüyle teminat altındadır” Ertuğruloğlu, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay’ı kabul etti AB Bilgi Merkezi ile ESPA “İş Gücü Piyasasında Fırsat Eşitliği Paneli” düzenliyor Üstel: “Güvenliğimiz Türkiye’nin garantörlüğüyle teminat altındadır” Alaminyo, Topçuköy, Tuzla ve Taşpınar şehitleri törenlerle anılacak BM: Küresel açlıkta gerileme eğilimi sürüyor ancak 2025'te yaklaşık 645 milyon kişi açlık çekti Hindistan'da çöken tünelde 10 kişi hayatını kaybetti...Kurtarma çalışmaları sürüyor Alaminyo şehitleri anıldı… Öztürkler: “Kıbrıs Türk halkı bu toprakların ev sahibidir” Kaplıca-Büyükkonuk ana yolunda kaza… 4’ü aynı aileden 7 kişi yaralandı KKTC’de bulunan AK Parti heyeti, Lefkoşa’daki AK Parti Temsilciliğini ziyaret etti Yeni Azerbaycan Partisi heyetinden AK Parti KKTC Temsilciliğine ziyaret Gazeteci Alican Uludağ gözaltına alındı Alman tren istasyonlarında içki yasaklandı Haklarında onlarca suçlama bulunan Tate kardeşler İngiltere'ye iade için ABD'de mahkemeye çıkarıldı 1 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu’nun saati 19.00 olarak değişti İran saldırıları... Bahreyn'de sirenler çaldı, Kuveyt'te hava savunma sistemleri devrede Çöl sıcaklarının etkili olduğu Yunanistan orman yangınlarıyla mücadele ediyor Özgür Özel CHP grup başkanı olarak TBMM’de son kez konuştu: “Yeni partimizi kuruyoruz" Fidan: “Türkiye, ASEAN’ın Diyalog Ortağı olarak kabul edildi” Cumhurbaşkanlığı’nda ambalaj atıklarıyla ilgili toplantı Üstel: “Güvenliğimiz Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğüyle teminat altındadır” Ertuğruloğlu, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay’ı kabul etti AB Bilgi Merkezi ile ESPA “İş Gücü Piyasasında Fırsat Eşitliği Paneli” düzenliyor Üstel: “Güvenliğimiz Türkiye’nin garantörlüğüyle teminat altındadır” Alaminyo, Topçuköy, Tuzla ve Taşpınar şehitleri törenlerle anılacak BM: Küresel açlıkta gerileme eğilimi sürüyor ancak 2025'te yaklaşık 645 milyon kişi açlık çekti Hindistan'da çöken tünelde 10 kişi hayatını kaybetti...Kurtarma çalışmaları sürüyor
Dolar
Euro
Sterlin

Başbakan Üstel, Bakü’de Azerbaycan Başbakanı Asadov ile görüştü

Paylaş
Facebook X LinkedIn

Başbakan Üstel, Bakü’de Azerbaycan Başbakanı Asadov ile görüştü

Başbakan Ünal Üstel, Bakü’de KKTC ile Azerbaycan ilişkilerinin geldiği noktaya dikkat çekerek, “Burada bir devlet gibi karşılanıyoruz, bir kardeş gibi ağırlanıyoruz. İlişkilerimiz her geçen gün güçleniyor” dedi.

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ise, Üstel’i resmi olarak kabul etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

Başbakanlıktan verilen bilgiye göre, Üstel, Azerbaycan temasları kapsamında Bakü’de üst düzey, resmi ve devlete yaraşır bir protokolle karşılanırken, Asadov ile heyetler arası resmi görüşme gerçekleştirdi.

Söz konusu görüşmenin, KKTC  Başbakanı düzeyinde Türkiye dışında bir ülkede gerçekleştirilen ilk resmi kabul olması açısından tarihi nitelik taşıdığı belirtildi.

Görüşmede Üstel’e; Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Ali Pilli, Azerbaycan Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü İlgen Bağcıer ve Başbakanlık Siyasi Danışmanı Özdemir Tokel eşlik etti.

– Üstel

Başbakan Üstel, Azerbaycan’da bulunmanın kendileri için her zaman kardeş bir ülkede bulunmak anlamı taşıdığını ifade ederek, “Burada bir devlet gibi karşılanıyoruz, bir kardeş gibi ağırlanıyoruz” dedi.

KKTC ile Azerbaycan ilişkilerinin geldiği noktaya dikkat çeken Üstel, bu seviyeye ulaşılmasında en büyük payın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ait olduğunu vurgulayarak, Aliyev’in KKTC’ye verdiği destek ve ortaya koyduğu güçlü duruş için teşekkür etti.

– “3 devlet, tek millet” vurgusu… “Ortak hareket edenler güçlenir, birlikte yürüyenler kazanır”

Üstel, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC arasındaki birlikteliğin “3 devlet, tek millet” anlayışıyla daha da güçlendiğini belirterek, günümüz dünyasında yaşanan gelişmelerin ülkeler arasında daha güçlü iş birliklerini zorunlu kıldığını ifade etti. “Ortak hareket edenler güçlenir, birlikte yürüyenler kazanır” diyen Üstel, kardeşliğin somut projelerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

– Asadov: “KKTC, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Üstel’i resmi olarak kabul etmekten memnuniyet duyuyoruz”

Azerbaycan Başbakanı Asadov ise, KKTC Başbakanı Üstel’i resmi olarak kabul etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek bunun tarihi bir gün olduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Asadov, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini kaydetti.

– Geniş kapsamlı iş birliği

Görüşmede; turizm, eğitim, ekonomi ve çalışma hayatı başta olmak üzere birçok başlık ele alınırken, turizmde karşılıklı charter uçuşların yeniden başlatılması, faaliyetlerin kolaylaştırılması ve sektör iş birliğinin artırılması; eğitimde diplomaların karşılıklı tanınması, burs imkânları ve öğrenci değişim programlarının hayata geçirilmesi; ekonomik ilişkilerde ise iki ülke örgütlerinin daha sık bir araya gelmesi, yatırımların artırılması ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde güçlü bir irade ortaya konduğu belirtildi.

Çalışma hayatına ilişkin olarak ise iki ülke vatandaşlarının yaşadığı sorunların giderilmesi, iş bulma süreçlerinin kolaylaştırılması ve çalışma izinlerinin daha etkin hale getirilmesi ele alınırken, karşılıklı giriş-çıkış süreçlerinin kolaylaştırılması da gündeme geldi.

– Bakanlıkların gerekli çalışmaları başlatması konusunda mutabakat

Tüm bu başlıklarda, mevcut sorunların giderilmesi ve süreçlerin hızlandırılması amacıyla ilgili bakanlıkların gerekli çalışmaları başlatması konusunda mutabakata varıldı.

Gerçekleştirilen temasın, KKTC ile Azerbaycan arasında diplomatik, ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha ileriye taşınması açısından önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilirken, iki ülke arasında somut projelere dayalı yeni bir iş birliği sürecinin kapısını araladığı ifade edildi.

(MER/HUR) 

Benzer haberler

Kıbrıs
Alaminyo şehitleri anıldı… Öztürkler: “Kıbrıs Türk halkı bu toprakların ev sahibidir” 2026-07-21 22:15:30 Kaplıca-Büyükkonuk ana yolunda kaza… 4’ü aynı aileden 7 kişi yaralandı 2026-07-21 22:00:25 KKTC’de bulunan AK Parti heyeti, Lefkoşa’daki AK Parti Temsilciliğini ziyaret etti 2026-07-21 19:45:23 Yeni Azerbaycan Partisi heyetinden AK Parti KKTC Temsilciliğine ziyaret 2026-07-21 19:30:28 1 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu’nun saati 19.00 olarak değişti 2026-07-21 17:45:21 Cumhurbaşkanlığı’nda ambalaj atıklarıyla ilgili toplantı 2026-07-21 17:30:33