YouTube’a yüklenen ilk video, Londra’daki bir müze tarafından satın alındı

Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi (V&A), YouTube’a yüklenen ilk videoyu ve o döneme ait web sayfasını satın aldı.
TRT Haber’in aktardoğına göre YouTube’a ilk videoyu, platformun kurucu ortağı Jawed Karim 25 yaşındayken yükledi.
San Diego Hayvanat Bahçesi’ndeki filleri konu alan “Me at the zoo” (Ben hayvanat bahçesinde) başlıklı 19 saniyelik klip, 23 Nisan 2005 tarihinde paylaşıldı.
Bu tarihi video, bugüne kadar 382 milyondan fazla izlenme ve 18 milyondan fazla beğeni topladı.
Müzenin dijital koruma ekibi, platformun 8 Aralık 2006 tarihindeki tasarımını ve kullanıcı deneyimini yeniden inşa etmek için 18 ay süren bir çalışma yürüttü.
Çevrimiçi olarak belgelenen en eski tarihli görünümü temel alan bu proje için YouTube’un kullanıcı deneyimi ekibi ve Londra merkezli tasarım stüdyosu oio’yla iş birliği yapıldı.
V&A üst düzey küratörü Corinna Gardner, YouTube’un erken dönemlerine ait bu kesitin internet ve dijital tasarım tarihinde önemli bir anı temsil ettiğini belirtti.
YouTube Üst Yöneticisi Neal Mohan ise erken dönem bir izleme sayfasını yeniden kurgulayarak kamuoyunu küresel bir kültürel fenomenin başlangıcına götürdüklerini ifade etti.
YouTube’un bu ilk eseri, V&A South Kensington’daki “Design 1900-Now” galerisinde sergilenmeye başladı.
Yeniden inşa sürecine dair detayların ise Stratford’daki V&A East Storehouse’da düzenlenecek küçük bir sergide inceleneceği bildirildi.
Benzer haberler
Dünya
İtalya Savunma Bakanı, görevden alınan Ukraynalı mevkidaşı Fedorov'a danışmanlık teklif etti
İran: "ABD hedeflerine yönelik saldırılar devam edecek"
Hindistan Eğitim Bakanı, tıp fakültesine giriş sınavına ilişkin protestoların ardından istifa etti
NATO'nun askeri karargâhında casusluk şüphesi... Bir stajyer tutuklandı
İsrail'in Gazze'ye saldırısı sürüyor... Son 48 saatte 6 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı
Kuveyt, ABD ve Kanadalı şirketlerle 16 milyar dolarlık petrol altyapısı anlaşması imzaladı