DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
NATO Genel Sekreteri Rutte: "Yıllar boyunca yaptığımız yatırımların sonucunda kapasitemizi artırıyoruz" TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi kabul etti Avusturya'da devrik Esed rejiminin 2 yetkilisine işkence ve cinsel tacizden 8'er yıl hapis cezası Gedik: “Telefon Dairesi fiber optik altyapının geliştirilmesi için gerekli teknik kapasiteye sahip” Arpa buğday alış fiyatları Resmi Gazete'de yayımlandı Fransa'da sıcaklık krizini iyi yönetemediği gerekçesiyle hükümete karşı sunulan gensoru önergesi reddedildi ASELSAN, NATO ile iş birliğini stratejik çözüm ortaklığına taşıyor Gazimağusa’da bir apartmana ait su depolarının bulunduğu bölümde çıkan yangın zarara neden oldu Eğitim Bakanlığı, yarın ilköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor Cumhurbaşkanı Erhürman, AÖA Kuruluş (Değişiklik) Yasası’nı Meclis’e iade etti Çatalköy’de yarın iki saatlik elektrik kesintisi DAÜ sağlık mezunları için meslek yemin töreni düzenlendi Microsoft 4 bin 800 çalışanını işten çıkarıyor Tatlısu Belediyesi'nin ücretsiz sağlık taramaları devam ediyor İngiltere'de bu hafta yılın üçüncü sıcak hava dalgası bekleniyor CHP Grup Başkanı Özel Silivri'de konuştu: BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor” Malatya'da yüksekten düşen üç yaşındaki çocuk ağır yaralandı Esentepe'de sakin Peter Elvidge yaşamını yitirdi Cumhurbaşkanı Erhürman, Kardeş Ocağı Yönetim Kurulu’nu kabul etti NATO Genel Sekreteri Rutte: "Yıllar boyunca yaptığımız yatırımların sonucunda kapasitemizi artırıyoruz" TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi kabul etti Avusturya'da devrik Esed rejiminin 2 yetkilisine işkence ve cinsel tacizden 8'er yıl hapis cezası Gedik: “Telefon Dairesi fiber optik altyapının geliştirilmesi için gerekli teknik kapasiteye sahip” Arpa buğday alış fiyatları Resmi Gazete'de yayımlandı Fransa'da sıcaklık krizini iyi yönetemediği gerekçesiyle hükümete karşı sunulan gensoru önergesi reddedildi ASELSAN, NATO ile iş birliğini stratejik çözüm ortaklığına taşıyor Gazimağusa’da bir apartmana ait su depolarının bulunduğu bölümde çıkan yangın zarara neden oldu Eğitim Bakanlığı, yarın ilköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor Cumhurbaşkanı Erhürman, AÖA Kuruluş (Değişiklik) Yasası’nı Meclis’e iade etti Çatalköy’de yarın iki saatlik elektrik kesintisi DAÜ sağlık mezunları için meslek yemin töreni düzenlendi Microsoft 4 bin 800 çalışanını işten çıkarıyor Tatlısu Belediyesi'nin ücretsiz sağlık taramaları devam ediyor İngiltere'de bu hafta yılın üçüncü sıcak hava dalgası bekleniyor CHP Grup Başkanı Özel Silivri'de konuştu: BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor” Malatya'da yüksekten düşen üç yaşındaki çocuk ağır yaralandı Esentepe'de sakin Peter Elvidge yaşamını yitirdi Cumhurbaşkanı Erhürman, Kardeş Ocağı Yönetim Kurulu’nu kabul etti
Dolar
Euro
Sterlin

BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor”

Biyologlar Derneği Başkanı Mustafa Kofalı, "Lefkoşa Dereboyu bölgesinde Avenue’nun batısında kalan Kanlıdere yatağında gözlenen koyu renkli, durgun su birikintilerinin çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamı açısından ciddi risk oluşturduğunu" belirterek, yetkili kurumları acil incel…

Paylaş
Facebook X LinkedIn

BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor”

Biyologlar Derneği Başkanı Mustafa Kofalı, "Lefkoşa Dereboyu bölgesinde Avenue’nun batısında kalan Kanlıdere yatağında gözlenen koyu renkli, durgun su birikintilerinin çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamı açısından ciddi risk oluşturduğunu" belirterek, yetkili kurumları acil incelemeye çağırdı.

Kofalı, Derneğe gelen şikâyetler üzerine yapılan saha incelemelerinde bölgede yoğun kötü koku, kirli su birikintileri ve ekosistemde baskı göstergeleri tespit edildiğini açıkladı.

Kofalı, köprü altı ve dere yatağı boyunca yapılan gözlemlerde koyu renkli durgun su birikintilerinin bulunduğunu, bölgede rahatsız edici bir koku olduğunu ve bu durumun kanalizasyon, fosseptik sızıntısı, kaçak atık su bağlantısı veya arıtılmamış atık su deşarjı ihtimalini gündeme getirdiğini belirterek, söz konusu ihtimallerin ivedilikle araştırılması gerektiğini vurguladı.

Kofalı yaptığı yazılı açıklamada, dere yatağında az sayıda çizgili kaplumbağa bireyleri gözlendiğini, buna karşın kurbağa görülmediğini ifade ederek, bu bulguların bölgede baskıya işaret ettiğini, durgun, koyu renkli ve kötü kokulu su birikintilerinin, patojen mikroorganizmaların çoğalması, sivrisinek üreme alanlarının oluşması, kötü kokuya bağlı yaşam kalitesi kaybı ve canlıların kirli suya maruz kalması gibi riskleri de beraberinde getirdiğini belirtti.

Kanlıdere’nin Lefkoşa kent dokusu içinde kalan önemli bir doğal yaşam koridoru olduğunu hatırlatan Kofalı, 2001 yılında UNDP destekli olarak yapılan çalışmada Kanlıdere ve Asi Dere’nin toplam 12,5 kilometrelik dere yatağından oluştuğunun ve bölgede 62 familyaya ait 185 bitki türünün tespit edildiğinin ortaya konulduğunu belirtti.

Kofalı, dere yataklarının yerleşim alanları içinde kaldığı için zaman zaman sızıntı ve atık su akışlarına maruz kaldığının geçmiş çalışmalarda da belirtildiğini, mevcut doğal bitki örtüsünün, sazlıkların ve nemli alanların korunmasının ekosistem açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Kofalı, Kanlıdere’nin mevcut durumunun LTB tarafından yürütülen AB projesinin lansmanlarında ortaya konan hedeflerle çeliştiğini belirterek, dere yatağının korunması ve iyileştirilmesi hedefleniyorsa sahadaki gerçek durumun bu hedeflerle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini, kirlilik bulgularının ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

LTB’yi, Çevre Dairesi’ni ve ilgili tüm kurumları göreve çağıran Kofalı, Avenue’nun batısında kalan Kanlıdere bölümünün acilen yerinde incelenmesi, kirli su birikintilerinden numune alınarak mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerin yapılması, kanalizasyon veya kaçak bağlantı olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Temizlik ve müdahale çalışmalarında dere yatağındaki doğal bitki örtüsünün, sazlıkların ve canlı yaşamının korunması gerektiğini söyleyen Kofalı, “çözüm” adı altında ekolojik yapının daha fazla zarar görmesinin önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kanlıdere’nin Lefkoşa için bir avantaj olduğunu belirten Kofalı, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği KKTC’de dere çevresindeki yeşil alanların kent ısı adası etkisini azalttığını ve tüm olumsuzluklara rağmen hâlâ yaşam barındıran doğal bir koridor niteliği taşıdığını söyledi.

Kofalı, çevreyi, halk sağlığını ve hayvan sağlığını riske atan mevcut durumun süratle ve kalıcı biçimde çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ederek, tüm yetkili kurumları Kanlıdere’deki mevcut tabloyu yerinde incelemeye, gerekli analizleri yapmaya ve kalıcı çözüm için ivedilikle harekete geçmeye davet etti.

 

BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor”

BİO-DER: “Kanlıdere’de gözlenen kirlilik bulguları çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor”

Benzer haberler

Kıbrıs
Gedik: “Telefon Dairesi fiber optik altyapının geliştirilmesi için gerekli teknik kapasiteye sahip” 2026-07-06 19:30:33 Arpa buğday alış fiyatları Resmi Gazete'de yayımlandı 2026-07-06 19:30:21 Gazimağusa’da bir apartmana ait su depolarının bulunduğu bölümde çıkan yangın zarara neden oldu 2026-07-06 18:45:41 Eğitim Bakanlığı, yarın ilköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor 2026-07-06 18:45:32 Cumhurbaşkanı Erhürman, AÖA Kuruluş (Değişiklik) Yasası’nı Meclis’e iade etti 2026-07-06 18:45:22 Çatalköy’de yarın iki saatlik elektrik kesintisi 2026-07-06 18:15:35