DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
DP Genel Sekreteri Akpınar: “Kimse, DP’nin ortaya koyduğu emeği kendi siyasi propaganda malzemesi yapamaz” Boğazköy’de bazı bölgeler cuma günü iki saat elektriksiz kalacak KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Başbakan Ünal Üstel'i ziyaret etti 15 Temmuz şehitleri Pakistan'da anıldı İngiltere Başbakanı Starmer: "Bu benim siyasi yolculuğumun sonu" ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin 250. yılı anısına Trump portreli para basılacağını bildirdi Tel-Sen Başkanı Üredi: “Sorun asgari ücret değil, emeğin ürettiği değerin karşılık bulmamasıdır” TDP, çocuk ve kadınların korunmasına yönelik etkin sistem çağrısı yaptı Yeniboğaziçi Trafo Merkezi’nde arıza...İskele ve Gazimağusa'da bir çok bölgeye elektrik verilemiyor "01 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu" 27 Temmuz’da yapılıyor Ücretsiz sunulacak "İş Yerinde Fizyoterapi" eğitimleri başlıyor İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kapısı tarihe karıştı Yunan basınına göre, Türkiye ile Mısır'ın savunmada yakınlaşması Atina'yı endişelendiriyor Rusya: Basra Körfezi'ndeki durum endişe verici Başbakanlığa bağlı kurumlar eski Meclis binasına taşınıyor Dışişleri Bakanlığı: “AB’nin atadığı herhangi bir temsilcinin Kıbrıs meselesine müdahil olması asla kabul edilemez” LTB Akustik Sahne'de dün akşam Aysu Mişon ve Eril Cambaz vardı AB, Ukrayna'yla "Dron Anlaşması" imzalandığını duyurdu CENTCOM, İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattıklarını açıkladı 15 Temmuz mesajları: "Dünyaya demokrasi dersi verildi" DP Genel Sekreteri Akpınar: “Kimse, DP’nin ortaya koyduğu emeği kendi siyasi propaganda malzemesi yapamaz” Boğazköy’de bazı bölgeler cuma günü iki saat elektriksiz kalacak KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Başbakan Ünal Üstel'i ziyaret etti 15 Temmuz şehitleri Pakistan'da anıldı İngiltere Başbakanı Starmer: "Bu benim siyasi yolculuğumun sonu" ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin 250. yılı anısına Trump portreli para basılacağını bildirdi Tel-Sen Başkanı Üredi: “Sorun asgari ücret değil, emeğin ürettiği değerin karşılık bulmamasıdır” TDP, çocuk ve kadınların korunmasına yönelik etkin sistem çağrısı yaptı Yeniboğaziçi Trafo Merkezi’nde arıza...İskele ve Gazimağusa'da bir çok bölgeye elektrik verilemiyor "01 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu" 27 Temmuz’da yapılıyor Ücretsiz sunulacak "İş Yerinde Fizyoterapi" eğitimleri başlıyor İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kapısı tarihe karıştı Yunan basınına göre, Türkiye ile Mısır'ın savunmada yakınlaşması Atina'yı endişelendiriyor Rusya: Basra Körfezi'ndeki durum endişe verici Başbakanlığa bağlı kurumlar eski Meclis binasına taşınıyor Dışişleri Bakanlığı: “AB’nin atadığı herhangi bir temsilcinin Kıbrıs meselesine müdahil olması asla kabul edilemez” LTB Akustik Sahne'de dün akşam Aysu Mişon ve Eril Cambaz vardı AB, Ukrayna'yla "Dron Anlaşması" imzalandığını duyurdu CENTCOM, İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattıklarını açıkladı 15 Temmuz mesajları: "Dünyaya demokrasi dersi verildi"
Dolar
Euro
Sterlin

İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kapısı tarihe karıştı

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında imzalanan anlaşmayla, İspanya ile Cebelitarık arasındaki giriş ve çıkış kontrollerinin yapıldığı sınır kapısı tarihe karıştı.Cebelitarık sınır kapısının kaldırılmasıyla ilgili düzenlenen törene, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Dışişleri…

Paylaş
Facebook X LinkedIn

İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kapısı tarihe karıştı

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında imzalanan anlaşmayla, İspanya ile Cebelitarık arasındaki giriş ve çıkış kontrollerinin yapıldığı sınır kapısı tarihe karıştı.

Cebelitarık sınır kapısının kaldırılmasıyla ilgili düzenlenen törene, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Cebelitarık Özerk Yönetim Hükümeti Başbakanı Fabian Picardo ile çevredeki ilçelerin belediye başkanları katıldı.

Sanchez, burada yaptığı konuşmada, sınırın kaldırılmasının fırsatlarla dolu yeni bir dönemi başlattığını ve "açık bir yarayı kapattığını" belirtti.

"Tarih yazıyoruz. Bugün, kıta Avrupası'ndaki son duvar yıkılıyor. Ortak refaha dayalı yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz." diyen Sanchez, duvarların yaraları açık tutmak için örüldüğünü, Cebelitarık'taki sınır duvarının yıkılmasıyla, uzun yıllardır binlerce işçi için açık bir yara olan sorunun artık ortadan kaldırıldığını söyledi.

İngiltere'nin 31 Ocak 2020'de resmi olarak AB üyeliğini sonlandırmasının ardından AB ile İngiltere'nin ana kara problemi olan Cebelitarık hakkında varılan anlaşma, dün Brüksel'de imzalanarak yürürlüğe girmişti.

Bundan böyle tüm İspanyollar ve İspanya'da turist olarak bulunanlar artık sınır kontrolü olmadan Cebelitarık'a girebilecek.

Bu değişiklikten, özellikle Cebelitarık'ta çalışan ve şu anda bölgeye giriş çıkış yaparken bitmek bilmeyen kuyruklarla karşılaşan İspanyol vatandaşları başta olmak üzere 15 bin 500'den fazla kişinin yararlanması bekleniyor.

İngiltere'ye bağlı olan ve İspanya ile arasındaki sınır hattını tamamen söken Cebelitarık sınır kontrollerini ise limanında ve havaalanında yapacak.

Brexit sonrasında geçen sert müzakerelerin ardından varılan anlaşmanın öne çıkan maddelerini, "İngiliz toprağını İspanya'dan ayıran sınır hattının kaldırılması, İspanya ile Cebelitarık arasındaki insan ve mal dolaşımının önündeki tüm fiziki engellerin sona ermesi, Schengen sınır kontrolsüz geçiş bölgesini, AB Tek Pazarı'nı ve AB Gümrük Birliği'ni de tam güvence altına alması" oluşturdu.

- Cebelitarık'ın geçmişi

İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık Özerk Bölgesi'nin egemenliği, 1713 tarihli Utrecht Antlaşması ile İspanya tarafından İngiltere'ye devredilmişti.

Cebelitarık'ta 1967'de yapılan halk oylamasında yüzde 96 gibi çok büyük bir oranla Cebelitarıklılar, İngiltere'ye bağlılığını yinelemişti.

İngiltere ile İspanya arasında tarih boyunca sorunlu bir yer olan Cebelitarık, 30 Mayıs 1969'da kendi anayasasını yürürlüğe koyup, İngiltere'nin egemenliği altında kalma arzusunu açıkça ortaya koyunca, o dönem İspanya'yı yöneten diktatör Francisco Franco buna cevap olarak aynı yılın 8 Haziran'ında sınır kapısını tamamen kapatmıştı.

Franco'nun, Cebelitarık ile telefon bağlantılarını bile kestiği bu karar, 15 yıl boyunca uygulanmasının ardından Şubat 1985'te sonlandırılmış ve sınır kapısı tekrar açılmıştı.

Bu arada 1973'te İngiltere, şimdiki adı Avrupa Birliği olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna girdiğinde Cebelitarık da Topluluğa dışişleri İngiltere'ye bağlı Avrupa toprağı olarak dahil olmuştu.

Yarımadada 2002 yılında yapılan referandumda da Cebelitarıklıların yüzde 98,97'si, İngiltere ile İspanya arasında varılan "ortak egemenlik" statüsüne karşı çıkıp, İngiltere'ye bağlılığını bir kez daha göstermişti.

İngiltere'nin Brexit ile 31 Ocak 2020'de AB üyesi olmayı sonlandırmasıyla statü krizi yaşayan Cebelitarık için İngiltere, İspanya ve AB arasında yürütülen müzakereler 11 Haziran 2025'te sonuçlanmıştı.

Tüm tarafların parlamentolarının onayının ardından imzalanan anlaşma 15 Temmuz 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

(AA/RU/RÇ)

Benzer haberler

Dünya
İngiltere Başbakanı Starmer: "Bu benim siyasi yolculuğumun sonu" 2026-07-15 17:16:31 ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin 250. yılı anısına Trump portreli para basılacağını bildirdi 2026-07-15 17:16:23 Yunan basınına göre, Türkiye ile Mısır'ın savunmada yakınlaşması Atina'yı endişelendiriyor 2026-07-15 15:46:25 Rusya: Basra Körfezi'ndeki durum endişe verici 2026-07-15 15:46:17 AB, Ukrayna'yla "Dron Anlaşması" imzalandığını duyurdu 2026-07-15 14:46:25 CENTCOM, İran'a yönelik yeni saldırı dalgası başlattıklarını açıkladı 2026-07-15 14:46:17